top of page
Bangsebro skov

SOSU Skolen, hold 2
Bangsebro skov

Torsdag d. 22. december 2022

Arrangør: SOSU skolen KICK-samarbejdet

Turleder:  Annette Greenfort 

​Sidste tur i år gik til Bangsebro skov. Fin, stor offentlig skov - her kan vi kigge efter svampe udenfor stier og veje. 

Vejret er dejligt - det er lunere nu - 4 til 5 grader, og kigger man på gamle stubbe og under de store frønnede grene i skovbunden er der svampe! Ved- og barksvampe især, men selv enkelte hatsvampe som Stor løghat er også at finde. Vi finder en fin samling af Gul fløjlsfod på begravet ved og tager en del af hattene med. De skal steges senere.

Vi går bag om Børnehuset ad en lille sti der nogen steder krydses af biker-sporet og går videre mod Bålhuset, hvor vi skal stege svampe og riste flute som smagsprøver. Vi har for en sikkerheds skyld medbragt både Judasøre - også kaldet Museøre, og brune champignon fra Dagligbrugsen.

Det viser sig at Bålhuset er helt nybygget - stort, højloftet, lyst og med to store langborde med bænke. I mellem bordene står et stort ildsted. Vi fordeler os i området - der er bl.a. mange læderporesvampe og de bliver grundigt fotograferet. Andre går i gang med at gøre gasblussene, ildstedet, pander og olien klar til svampestegningen.

Vi skal hilse og sige at svampene smagte godt - de gule fløjlsfod var dog lidt mere kogte end stegte men fine at se på.

Tak for denne gang - det var som altid hyggeligt og sjovt🤗

God jul og godt nytår 2023 🤗

 

Annette 

Læs mere om Bangsebro skov i folderen her.

Halskov Vænge

Halskov Vænge
Torsdag d. 15. december 2022

Arrangør: SOSU skolen KICK-samarbejdet

Turleder:  Annette Greenfort 

​Vi mødes i Halskov Vænge, Fortidsmindeskoven. Der ligger stadig lidt sne, og det føles lidt koldt, men ikke mere end at en stor gruppe SOSU elever tropper op i godt humør. Hunden Bebop var med i dagens anledning. Mahmood tilbød at overtage linen og de hyggede sig sammen hele turen .

 

Vi lægger ud med at studere den rødlistede Kroghåret spejlporesvamp som sidder taglagt op ad et stadig levende bøgetræ. Ikke langt derfra finder vi en Svovlporesvamp - den er stor, men på dette tidspunkt angrebet af snyltesvamp. 

 

Derfra går turen gennem skoven til det lille museum - vi kunne lige være der allesammen. Vi lyste ind i gravhøjen hvor der ligger en "død mand" - der bliver snakket om hvad tilstanden kaldes. Det ved SOSU elever nemlig noget om. 

Vi når hele turen rundt - finder flere, frosne svampe selvom  jeg på forhånd var pessimistisk i den henseende - Horngrå fladhat, et par store Karl Johan, Tøndersvampe, Løv-tjæreporesvampe og en fin rørhat med dybrøde rørmundinger.  I indhegningen finder vi mange store, gamle egetræer, og det blev til et "Hug a tree" i respekt for træet.

I det store indhegnede område møder vi et par små ponyer - en hoppe og dens føl, som begge er meget nysgerrige og følger os  et stykke på turen.

 

Undervejs stopper vi ved Spejderstenen som har været et frugtbarhedssymbol og vi finder to små skålformede fordybninger. Her er der blevet ofret brød ihåb om en god høst og det fortælles, at den store, gamle sten vender sig som udtryk for, at den har taget i mod offeret. Ved afslutning af turen kommer vi til den store langdysse der omkranses af store sten og den største troner øverst på højen.

Læs mere om Halskov Vænge på Naturstyrelsens hjemmeside her.

Morten studerer en rørhat.

Tak for turen og jeres opmærksomhed🤗

Vi ses næste gang torsdag d. 22. december kl. 12.30 på P-pladsen ved børnehaven, Bangsebro, Nykøbing Falster.

Vi glæder os til at mødes med jer igen på den sidste tur i år. 🤗

 

Annette 

Hamborgs skoven

Hamborg skoven
Torsdag d. 24. november 2022

Arrangør: SOSU skolen KICK-samarbejdet

Turleder:  Annette Greenfort 

Naturguide: Rita Forup

Denne gang gik turen til Hamborg skoven på kanten af Lolland. Som sidste gang var humøret højt og snakken gik lystigt mellem træerne.

 

Hamborg skoven ligger op til Middelaldercentret, og det er et eftertragtet område for mountainbikere med mange, slyngede spor i den stærkt kuperede skov. Vi valgte at følge en den smukke sti langs kysten med den fineste udsigt ud mellem træerne over vandet. Vejret var lidt bedre denne gang - mere vindstille og lunere. 

 

Nu er vi jo allerede sidst på året og det er ret småt med svampe - 

men alligevel - vi fandt Almindelig gulskive, Kliddet-epaulethat, Teglrød-svovlhat, Vinrød-mørkhat, Judasøre m.m. - se banneret herover. Apropos Judasøre - så bliver den også kaldt Museøre, og vi fik endda opskriften på en lækker risret.​

Tak til jer alle for jeres gode humør og spørgelyst på dagens tur🤗

Vi ses næste gang torsdag d. 15. december kl. 12.30 på P-pladsen i Halskov Vænge.

Vi glæder os til at mødes med jer igen🤗

 

Annette & Rita

Sdr. Kohave skov

Torsdag d. 17. november 2022

Klik for at se billedet i stort format

Arrangør: SOSU skolen KICK-samarbejdet

Turleder:  Annette Greenfort 

Naturguide: Rita Forup

Vi mødes på P-pladsen ved Kohaven, Nykøbing Falster. med 30 nye studerende fra SOSU-skolen. På forhånd har vi lavet en lille udstilling med svampe og litteratur og får en god snak om svampe, skoven og hvad vi kan forvente at finde. Flere af deltagerne har allerede hentet app'en Svampeatlas og det giver anledning til flere tests med Navneforslag. Dagen er blæsende og det føles ret koldt. Men humøret er alligevel højt i den store gruppe.

 

Sønder Kohave er en af flere offentlige skove på Falster så der går ikke lang tid før flere af deltagerne trækker ind mellem træerne på jagt efter svampe. Visne blade dækker nu tykt skovbunden  og mange svampehatte har næsten samme farver så det kræver gode ‘øjne at være svampejæger for tiden.

 

Skoven er dog tør - har været det i lang tid, så turen bød ikke på store mængder af svampe, men vi finder trods alt en meget flot Skade-blækhat, foldhatte, flere forskellige barksvampe, Tøndersvamp og et svampedyr. 

 

Vi når frem til et mindre skovafsnit med Thuja og Douglas gran, og her finder vi en Blomkålsvamp - godt nok ret gammel og angrebet af en snyltesvamp, men den er der som repræsentant for en af de fineste danske spisesvampe, der dog kræver et grundigt arbejde af få fjernet alle insekter etc..

Tak til jer alle for jeres gode humør og entusiasme på dagens tur🤗

Vi ses næste gang torsdag d. 24. november kl. 12.30 på P-pladsen i Hamborg skoven. Vi glæder os til at mødes med jer igen🤗

 

Annette & Rita

Sdr. Kohave skov
bottom of page