top of page

SOSU Skolen, hold 1

Halskov Vænge

Torsdag d. 29. september 2022

Denne tur, som var den fjerde og sidste tur, gik til Halskov Vænge. Allerede på p-pladsen opdagede vi de første træboende svampe, en stor samling af en meget smuk Børstehåret spejlporesvamp på bøg og på en stor gammel eg lige ved indgangen til Vænget, fandt vi en svovlporesvamp, som er en fremragende spisesvamp som ung, desværre var denne dog lidt for gammel, så vi nøjedes med at beundre den. Det engelske navn er ” Chicken of the Woods”, som siger noget om spisekvaliteten og smag.

På vejen mod Museumspladsen blev vejkanter og skråninger undersøgt og dem, der bevægede sig længere ind mellem de gamle bøge, fandt nogle spiselige rørhatte og løghatte, der blev hjembragt.

Vi samledes alle ved Museumspladsen, et hyggeligt område med bord og bænkesæt og et lille museum.

Arrangør: SOSU Skolen

Turledere: Rita Forup og Annette Greenfort

Herfra bevægede vi os ind på et åbent græsområde, der rummede masser af svampe, ikke så mange spiselige, men til gengæld var der rigtig mange forskellige arter, deriblandt en del fluesvampe, hvor især Grøn fluesvamp, der er dødelig giftig, er vigtig at kende.

 

Derudover fandt vi giftige net-bladhatte og Manddraber-mælkehatte, sidstnævnte har et meget dystert udseende og smager desuden grimt.

Turen sluttede ved museumspladsen, her blev svampefundene gennemgået og vi uddelte informationsmateriale om Svampeforeningen og om svampeplukning generelt.  

Tak for denne gang, det har været en fornøjelse at være sammen med jer. Håber vi mødes igen i naturen.

Rita og Annette

SVAMPEE

Stor løghat

Knippe-fladhat

Kantareller

Karl Johan

Stilket-bruskbold

Sodfarvet-skærmhat

Skørhat

Lærke-slimrørhat

Mælkehat

Kæmpe-poresvamp

Almindelig blækhat

Rød-fluesvamp

Grøn-fluesvamp

Virket Hus

Torsdag d. 22. september 2022

Arrangør: SOSU Skolen

Turleder: Rita Forup og Annette Greenfort

Vi mødtes på P-pladsen ved Virket Hus. Denne gang var vi på jagt efter spisesvampe, og gik i spredte grupper rundt mellem bøgetræerne med øjnene stift rettet mod skovbunden - i sær efter de gule kantareller.  

Endnu en gang havde vi solen med os - den dejligste sen-september dag! Og minsandten - der midt i de visne blade fandt vi "skovens guld".  Vi plukkede en del - ikke alle for der skal være nogle tilbage til de næste:-) 

Tilbage ved borde og bænke ved fitnesss-pladsen slog vi os ned og snakkede om de fundne svampe og andre natursager - et kranie, en død bogfinke, et svampedyr (Kanel-støvrør) og ikke mindst den giftigste af alle - Grøn-fluesvamp!

Ved det andet bord blev Kantarellerne, en fin Karl Johan, skiver af Kæmpe-støvbold og Lille blod-champignoner stegt i olie på de medbragte gasblus. Det smagte herligt.

 

Næste tur bliver torsdag d. 29. september. Vi glæder os til at se jer igen.

Rita og Annette

Torsdag d. 15. september 2022

Kettinge Grusgrav

Arrangør: SOSU Skolen

Turleder: Rita Forup og Annette Greenfort

Vi mødtes på P-pladsen ved Kettinge Grusgrav og fulgtes ad i dejligt solskinsvejr langs de små stier, som både bliver benyttet af ryttere og byens borgere.

 

Grusgraven er et storslået, kuperet og rekreativt område med et rigt fugleliv og de smukkeste søer med  åkander, fisk og andefugle. Søerne forbindes via snoede stier med hvide broer og plankestier

Det havde regnet siden sidst på Lolland, og vi fandt mange forskellige svampe, svampedyr. og vi snakkede om de mange forskellige planter der vokser i området.

Næste tur bliver torsdag d. 22. september - foreløbig aftalt til at skulle foregå i en af skovene på Falster. Vi glæder os til at se jer igen.

Rita og Annette

Kllik på billederne for at se dem i stort format og med flere informationer.

Torsdag d. 8. september 2022

Sdr. Kohave

Arrangør: SOSU Skolen

Turleder: Rita Forup og Annette Greenfort

Vi mødtes på P-pladsen ved Sdr. Kohave i Nykøbing Falster.

Vi gik i samlet flok og fokuserede på at finde alle former for naturoplevelser.  Flere havde nået at hente de to anbefalede apps - ARTER og SVAMPEATLAS.

Halvvejs på turen slog vi os ned på en stor lysåben plads under bøgetræerne, og lagde alt hvad vi havde fundet undervejs på et lagen - fjer, blade, frugter, ekskrementer og svampe. I fælleskab forsøgte vi at finde ud af, hvad vi havde at gøre med.

Næste tur bliver torsdag d. 15. september - foreløbig aftalt til at skulle foregå i en af Corselitzes skove. Vi glæder os til at se jer igen.

Rita og Annette