LOLLANDS SYDKYST
Baneterrænet ved Rødbyhavn og Saksfjed Vildmark
Søndag d. 29. sept. 2024
Arrangør: Svampeliv LF
Turleder: Annette Greenfort
Søndag d. 29. september 2024 startede vi på en dobbelt tur på Lollands sydkyst.
Uffe Nielsen, tidl. naturvejleder, Tubas Løkkegård, Hempelfonden bidrog med deres viden om begge områder og Rita Forup, Svampeliv LF hjalp til med at bestemme de indsamlede svampe.
Baneterrænet i Rødbyhavn
Vi mødtes på Industrivej i Rødbyhavn og begav os ind i det naturmæssigt spændende, ret eksotiske område. Flere usædvanlige og sjældne arter som Blåvinget steppegræshop, natlyssværmer og mange flere er set i det barske steppelignende miljø, der ligner de tørre overdrev, som tidligere var vidt udbredt i Danmark.
Vi var spændte på hvilke svampe vi kunne finde - endelig havde vi fået regn efter lang tids tørke. Området er bevokset blandt de efterladte spor og sveller med slåen, fyrretræer, birk etc. og er generelt ret tør og varmepåvirket. Der har i en periode været afgræsset af en flok geder.
Vi gik ikke ret langt før vi fandt en del frugtlegemer af blandt andre den store Kornet slimrørhat og flere steder fandt vi den ret specielle Brunrød slimslør (i bred forstand) især under fyr.
Alt i alt et spændende området som vi gerne vender tilbage til.
Sakfjed Vildmark (www.saksfjed.dk)
Området ’Saksfjed Vildmark’ er et inddæmmet natur og landbrugsområde med et meget stort naturmæssigt potentiale. Over de kommende år vil naturen og biodiversiteten få lov at udvikle sig under optimale forhold. Dette nye naturreservat, der er opkøbt af Hempels Naturfond ligger op til Hyllekrog der er ejet af Fugleværnsfonden. En stor del af området omfatter sandede jorder og enge der afgræsses af både kvæg og vildheste. Området har tidligere været forpagtet til jagt. Nord for Lyttesholm Naturcenter er området præget af blandet skov og bevoksninger med bl.a. yngre beplantninger med eg og lidt birk andre steder er der mere nåleskov.
Vi startede med frokost ved Naturcentret, og gik derfra ad asfaltvejen til områder med træer og anden bevoksning. I større beplantning med unge egetræer fandt vi flere skønne Karl Johan'er - nogle overordentlig store, Brungul slimrørhat, alm. munkehat, mælkehatte og meget mere.
Også dette område overraskede positivt mht. svampe og vi følger gerne op med flere ture dertil.